TWEEDE REFLECTIE
Onderzoeker
Ik heb meerdere schrijfopdrachten gedaan, waarvan een groot deel wetenschappelijk. De vakken waar dit het meest naar voren kwam zijn de twee verplichte LAS vakken, wereldgeschiedenis en waarheid en autoriteit. Ik heb vorig jaar ook al academische vaardigheden gehad bij mijn vorige studie (politicologie) dus ik had al wat ervaring met het vinden van wetenschappelijke bronnen en nieuwe theorieën baseren op al bestaande wetenschappelijke bronnen. Dat is dit jaar vooral meer vorm gaan aannemen. Zeker bij de Schrijfacademie en globalisering wordt je in een verplichte structuur gedrukt, waardoor je beter en makkelijker tot een goed wetenschappelijk eindproduct kan komen. Vooral bij geschiedenis merkte ik een groot verschil in de manier van het schrijven van wetenschappelijke stukken. Omdat daar de inhoud veel minder belangrijk is, dan bij LAS en filosofie. Verder heb ik informatica vakken gevolgd en daarvoor hoef je geen wetenschappelijke artikelen te schrijven, wel krijg je te maken met plagiaat regels zoals die van belang zijn bij het schrijven van wetenschappelijke artikelen.

Specialist
Mijn hoofdrichting klopt wel redelijk met mijn academisch profiel. De focus van mijn studie is meer verschoven naar informatica, wat ook mijn hoofdrichting is. Maar ik wil nog steeds informatica en politicologie combineren. Ik ben er achter gekomen dat als ik iets wil met informatica ik eerst een goed basis moet leggen met programmeren en leren hoe databases en dergelijk in elkaar zitten. Ik wil graag zoveel mogelijk praktisch leren hoe computers in elkaar zitten, want ik denk dat computers en KI een zeer groot onderdeel gaat vormen van de maatschappij. Ik hoop dat ik aan het eind van mijn studie genoeg informatica en politicologie kan, om de problemen van de 21ste eeuw aan het licht te brengen binnen de politiek.

Intellectueel
Vakken die ik dit jaar heb gevolgd:
Imperatief programmeren, schrijfacademie, logica voor informatica, waarheid en autoriteit, databases, wereldgeschiedenis, datastructuren en globalisering.
De helft van de vakken die ik dit jaar heb gevolgd zijn informatica vakken. Voor deze vakken heb ik geen onderzoek hoeven doen of artikelen hoeven schrijven. Informatica is heel praktisch ingesteld, je leert een aantal vaardigheden. Ik vind dat een zeer prettige aanvulling op een wetenschappelijk studie. Deze vakken sluiten voornamelijk aan politieke filosofie vakken die ik vorig jaar heb gevolgd, omdat het daar gaat over wat ethisch is en waar grenzen getrokken zouden moeten worden. Dat is ook de kant waar ik op wil met mijn studie. Op dezelfde manier sluit het wel een beetje aan op het filosofische gedeelte (het niet religiewetenschappelijke gedeelte) van waarheid en autoriteit. Het sluit wat minder goed aan op de andere vakken die ik heb gevolgd: schrijfacademie, globalisering en wereldgeschiedenis. Bij zowel schrijfacademie als globalisering wordt er in z'n geheel niet naar informatica gekeken, terwijl het een steeds groter onderdeel in onze maatschappij vormt. Ook wereldgeschiedenis kijkt naar een hele andere kant van het wetenschappelijk kader. Ik vind het jammer aan wereldgeschiedenis dat je veel niet op het heden mag betrekken. Dat je niet gebeurtenissen uit het verleden mag vergelijken met hedendaagse gebeurtenissen, want daar ligt m'n interesse gebied. Bij globalisering was zeer interessant om te kijken naar de verschillende onderzoekmethodes van disciplines. Maar als typische LAS student sprak de holistische vorm van Culturele Antropologie me het meeste aan. Op die manier vind ik ook dat informatica moet worden bekeken. Het probleem nu is dat mensen die veel van informatica weten te ver afstaan van de rest van de maatschappij. Terwijl ondertussen steeds meer wordt bestuurd door Kunstmatige Intelligentie. Veel mensen gaan er vanuit dat Informatica te ver van hun bedstee staat en alleen maar gaat om achter je computertje programmeren. Ze beseffen niet hoeveel om hen heen Kunstmatige intelligentie is. Er zou door de maatschappij en door de politiek veel meer holistisch naar informatica moeten worden gekeken. Dat het ook voor alfa's belangrijk is, en bovenal dat ze er iets mee kunnen en ook moeten.

Professional
Ik ben zeker gegroeid in samenwerken dit jaar. Globalisering was een grote uitdaging zeker als hoofdredacteur. Omdat je iedereen bij elkaar moet houden en moet zorgen voor samenhang. Maar zeker ook dat iedereen alles op tijd af heeft kan meer moeite kosten dan je denkt. Ook bij informatica vakken moesten we vaak een programmeer practicum met z'n tweeën doen. Dat koste zeer weinig moeite en helpt juist heel erg. Als je vast zit in je eigen code is het zeer fijn om het met een ander te kunnen bespreken. Op die manier heeft samenwerken nauwelijks nadelen. Wat mij persoonlijke erg heeft helpen groeien zijn de twee commissies van atlas waarin ik heb deelgenomen. Vooral las fiëstas (de feestcommissie) omdat twee van de vijf helemaal of gedeeltelijk zijn afgehaakt zijn we nog maar met z'n drieën over en hebben we allemaal dubbele functies. Dit kost extra tijd en organisatie, maar je leert veel beter en intiemer samenwerken.



home | las portfolio